KRISTIANSTAD CITY FÅR STADSFESTIVAL – I EGEN REGI

Publicerat: 16 mars - 2023

KRISTIANSTAD CITY FÅR STADSFESTIVAL – I EGEN REGI

Sanna Nielsen, Artmade & Smens Baglomma. Det blir framförallt artister med en lokal anknytning och med hjärta för Kristianstad som tar sig an årets scen på Stora Torg, när Stadsfestivalen görs i Kristianstad Citysamverkans egna regi. 

3-5 augusti bjuds det in till fest. 2019 & 2022 fick vi fullspäckade dagar med Stadskalaset, båda upplagor blev de mest besökta evenemangen i Kristianstad City för hela året. 2023 tar Kristianstad Citysamverkan ledningen för att skapa ett festivalprogram med hjärta & själ för Kristianstad City. 

Samtidigt som den nya festivalen kommer innehålla klassiska Stadsfest-inslag såsom plats för nöjesfält och marknad, introduceras efterlängtade nyheter. Nytt för i år är att festen sprider sig till nya platser i stadsrummet och att Kristianstad City arbetar för utökade serveringsytor med de lokala krögarna. Lilla Torg blir ett vardagsrum med temadagar, den sköna parkscenen i Tivoliparken aktiveras och visionen är att ta vara på dolda guldkorn såsom innergårdar för oväntade konsert- och aktivitetsplatser. 

STARTEN PÅ EN NY TRADITION

2023 står Kristianstad Citysamverkan, Sparbanken Skåne och Kristianstadsbladet bakom det nya konceptet som möjliggörare. 

Sparbanken Skåne berättar:

– Kristianstads Stadsfestival är ett jättehärligt arrangemang för både stora och små. Att se staden blomma ut för fullt på detta sätt är fantastiskt för alla som brinner för Kristianstad. Från Sparbanken Skånes sida är vi jätteglada över att vara med och skapa årets fest i Kristianstad, säger Jenny Davidsson, kontorschef för Sparbanken Skåne i Kristianstad.

Det är starka möjliggörare i ryggen som gör att Kristianstad Citysamverkan får möjligheten att skapa festivalen i egen regi. Men tillsammans kan vi göra ännu mer – därför söker Kristianstad Citysamverkan nu efter fler lokala förebilder och företag som vill stötta upp evenemanget som möjliggörare. 

“Vi jobbar utifrån de ramar och förutsättningar vi har – men med desto mer medel, desto större stadsfestival kan vi skapa. Målet är en återkommande folkfest för Kristianstadsborna som i framtiden kan komma att sträcka sig över ännu fler dagar” berättar festivalgeneralen Tin Josefsdotter. Är man intresserad som företag att stötta upp Kristianstads Stadsfestival är man välkommen att höra av sig till@kristianstadcity.se

FESTIVALEN UTVECKLAS FÖR & MED KRISTIANSTADSBORNA

Planering och utformning har skett tillsammans med Kristianstadsborna utifrån utvärderingar – för att ta reda på vad man har uppskattat mest, men också saknat, från tidigare år. Samtidigt arbetar Kristianstad City i nära kontakt medlemmarna i Handelsföreningen för att lyssna in vad som efterfrågas, ett arbete som kommer att trappas upp under våren.

FESTIVALEN SKA AKTIVERA FÖRENINGAR & LOKALA AKTÖRER

I ledet att skapa en festival för och med Kristianstadsborna önskar festivalgeneralen se fler föreningar & lokala aktörer ta plats i stadsrummet. Därför efterlyser nu Kristianstad Citysamverkan föreningar & aktörer som vill delta med programpunkter eller insatser under 3-5 augusti. Visionen är att aktivera oväntade platser och skapa en känsla av folkfest med något för alla. 

“Det kan vara allt från ett löplopp, till öppna workshops med konst till dansuppvisningar, ställa upp med volontärer – eller något helt annat! Önskar man som förening engagera sig under folkfesten får man mer än gärna höra av sig till oss, endast fantasin sätter stopp för vad man kan hitta på.” berättar Tin Josefsdotter. 

Håll dig uppdaterad om Stadsfestivalen genom Kristianstad Citys sociala medier och hemsida.

Kontaktperson: Tin Josefsdotter
Email: Tin@kristianstadcity.se
Tel: 073-530 31 51

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

Shothörnan – lika mycket show som skönt utehäng

På dagen, en restaurang. På kvällen och natten förvandlas det till ett livfullt kryp-in med spektakulära shower, kreativa smakkombinationer och lekfulla aktiviteter. Möt hjärnan bakom konceptet...

Kristianstads Mästerkock till Långlördag 31 augusti

Vinnaren av Kristianstads Mästerkock, Johan Rosander, kommer till Långlördag 31 augusti och bjuder på Masterclass på Lilla torg 11:30–12:30 tillsammans med ELON, Creation By Louvins och Coop Ci...

Med yrket som livselixir

MED YRKET SOM LIVSELIXIR Vi har fått en ny salong i city – varmt välkomna till stan och som medlemmar i Handelsföreningen önskar vi Salong Elixir! Säg hej till Anette och Ida, mor och dotte...