UNDER KULTURNATT FÅR KRISTIANSTAD CITY TVÅ NYA VÄGGMÅLNINGAR 

Publicerat: 12 maj - 2022

UNDER KULTURNATT FÅR KRISTIANSTAD CITY TVÅ NYA VÄGGMÅLNINGAR 

UNDER KULTURNATT FÅR KRISTIANSTAD CITY TVÅ NYA VÄGGMÅLNINGAR 

Vecka 20, med avslut 21 maj under Kulturnattens sista dag, förvandlas två mindre väggar i Kristianstad City till unika konstverk. Konstnärerna bakom de utvalda förslagen är Therese Thorgren och Blobb.TV.

Väggmålningen möjliggörs och presenteras stolt av Kristianstad Citysamverkan AB, Kulturnatt Kristianstad, Bosses Färg, samt fastighetsägare Brinova och Säljfast. 

VÄGGMÅLNING PÅ CARDELLSGATAN

Cardellsgatan: Igenmurad dörr i betong (260cm hög, 100cm bred, 21cm djup). Fastigheten ägs och förvaltas av Säljfast. Konstnär: Therese Thorgren

Om Therese Thorgren: 

Bild- och formkonstnär verksam utanför Kristianstad. Född 1986 i Lund.

Therese arbetar utifrån ett inre känslomässigt regelverk som styr tillvägagångssätt och val av material. Mångtydigheter, geometri och vardagliga ögonblick intresserar konstnären.

Juryn anser att Therese Thorgrens förslag till muralmålning uppvisar en väl uppbyggd och detaljrik komposition med en humoristisk tvist. Hennes förslag till mural anpassar sig väl i såväl färg som form till omgivande miljö och arkitektur. Vi tror att verket kommer locka förbipasserande till att studera bilden och dess detaljer närmare vilket bör ge den en lång livslängd.


VÄGGMÅLNING PÅ VÄSTRA VALLGATAN
Västra Vallgatan: Hörnvägg i trä, (214cm bred x 240cm hög (+40cm med fönsterparti). Fastigheten ägs och förvaltas av Brinova. Konstnär: Blobb.TV, Yuvia Maini. 

Om Blobb.TV: Blobb TV jobbar i gränslandet mellan människa och pixel. Hon skapar rum för reflektion och tillgänglighet kring komplexa frågor med hjälp av lekfull interaktion, måleri och animation. Den indisk-kubansk-svensk-norska konstnären har utfört uppdrag för Håkan Hellström, Riksdagen, Amnesty, Sveriges Kvinnolobby m.fl. och har nu sitt hjärta i Malmö. Spana in hennes arbete på instagram @blobb.tv.

Arbetet med väggmålningarna, och att omvandla platserna för en ny identitet, är ytterligare ett steg i visionen att Kristianstad City ska vara en självklar plats för upplevelser, shopping och rekreation. 

Juryn anser att Yuvia Maini förslag är ett färgstarkt och lekfullt abstrakt uttryck med tydlig koppling till modern QR-teknik vilket tillför en spännande dimension till stadsmiljön.

Hennes gestaltning kommenterar den digitaliserade världen i förhållande till frågor runt tillgänglighet och inkludering. Verket omfattar en abstrakt väggmålning försedd med QR-kod och texten ”KONSTPAUS” och det verk som framträder på besökarens mobil när QR-kod lästs av. Med en gestaltning som uppmanar till en konstpaus och delning på sociala medier får den omgivande platsen en ny identitet som oväntad mötesplats i stadsrummet.

Tobias Carzborn på Brinova berättar om sitt deltagande som Fastighetsägare:
När frågan om upplåtelse av plats för väggmålning dök upp var vi på Brinova inte sena med att svara ja. Vi ställer gärna upp med att bidra för att stärka Kristianstad som plats med kulturinslag likt detta.”

Väggmålningar är en del av Kristianstad Kulturnatt som pågår 20-21 maj i Kristianstad City.

För mer information, se Kristianstadcity.se eller följ oss på våra sociala medier. 

För vidare kontakt & citat:

Charlotte Svärd, verksamhetsledare på Kristianstad City
073-4280782

David Andersson, Projektledare på Kulturnatt Kristianstad
072-8857834

Foto: Elsa Bladh

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

Ellen MacLeod – Konstnären med Kristianstad som inspiration

Konstnären Ellen MacLeod tar Kristianstad city med storm med sin kommande vernissage på Västra Storgatan 33 den 25 maj mellan 14:00-17:00. Med en passion för konst som sträcker sig ända från ba...

Smakrunda 25 maj 2024

I lokal regi skapar Kristianstad City tillsammans med åtta aktörer i city årets mest smakfulla runda. Den första upplagan av Smakrunda Kristianstad går av stapeln under Kulturnatt 25 maj. Samla d...

Valborg i city 2024

VALBORG I CITY 2024 Våren är här! Valborg firas bäst i city. Här kommer några tips på hur du kan spendera morgondagens firande. Valborg i Tivoliparken Vi ses klockan 20.30 för att lyssna på v...