PraBean – En nystart för kaffekulturen i city
Trots att dörrarna ännu inte har öppnats för allmänheten, har det redan skapats en varm och inbjudande stämning på PraBean. Två stamgäster, tillika vänner till Markus, sitter och testar kaffe mitt bland ouppackade lådor och utemöbler som ännu inte har fått sin plats på uteserveringen. Och såklart, golden-retrievern och kompanjonen Missy.
På fredag klockan 17.00 är det dags för den officiella invigningen. Markus, tidigare en del av Specialty Coffee, är nu tillbaka i samma lokaler, men denna gång under sin egna flagg: PraBean Coffee. Känslan från förr finns kvar, men Markus har både renoverat om och målat om för att skapa en atmosfär som verkligen speglar honom och hans vision för kaffeverksamheten.
Det som var bra från förr och det som är bättre från nu
Skruvar vi tillbaka tiden kunde det ha blivit en helt annan karriär. Efter att ha drivit PraBean tillfälligt inne på Johnny’s Deli funderade han på att bli brandman. Men ödet hade andra planer. När han var på väg för att göra brandmanstestet, fick han ett oväntat bakslag – han körde för fort och förlorade körkortet i två månader. Dagen efter ringde hyresvärden för lokalen där Specialty Coffee ligger, och frågade om han ville komma tillbaka.
“Det var menat att jag skulle komma tillbaka hit”, berättar Markus med ett leende.
Konceptet är i grunden detsamma men med ett tydligt budskap: Markus tar med sig det som var bra från förr och det som är bättre från nu. Hans mål är att PraBean inte bara ska vara ett café, utan ett ”andra vardagsrum” – en plats där människor kan njuta av kaffe och samtidigt lära sig mer om den värld av specialkaffe som han brinner för.
“Jag vill skapa en plats där vi inte bara serverar kaffe, utan där folk får uppleva kaffe på ett nytt sätt. Kaffet ska smaka som kaffe – bittra, syrliga, söta och med ton av blommor och bär. Vi vill kunna skilja på ursprunget på ett sätt som inte många får uppleva”, säger Markus.
Att starta eget – En ny utmaning
Efter flera år som barista är det nu dags för Markus att ta steget och starta eget. Och även om han är full av energi och entusiasm, erkänner han att känslorna inför öppningen är blandade.
“Nervositeten finns där, det måste jag erkänna. Jag är barista, inte företagare, så det här är nytt för mig”, skrattar Markus. “Nu kan jag inte skylla på något eller någon. Jag har satsat allt jag har på detta, så jag hoppas verkligen att det går bra.”
En nyhet på PraBean är att Markus också kommer att erbjuda toasts och bakverk i samarbete med Johnny’s Deli, som ligger bara en gata bort. Dessutom experimenterar han gärna med egna siraper och iskaffe, för att hela tiden kunna erbjuda något nytt och spännande för sina gäster.
Invigning på fredag – Välkomna!
Den 11 april klockan 17.00 är det dags för den officiella invigningen av PraBean. Varmt välkomna på invigning 11 april klockan 17.00 – Alla får komma! Vi skålar för Markus och det blir livemusik.
Öppettider:
Måndag – fredag: 10.00 – 18.00
Lördag: 11.00 – 16.00