Ingen Puls Utan Din

Ingen Puls Utan Din

Ingen puls utan din

Fundera på det. All den kunskap som varje person i en butik, salong, restaurang eller på ett hotell erbjuder. Den där personliga servicen många verkar ha glömt nu när näthandeln lovsjungs. Tänk igenom det. Att skatteintäkterna ökar i takt med den lokala handeln. Att antalet arbetstillfällen i stadskärnan blir fler om du väljer lokala restauranger. Vilket skapar ännu mer skatteintäkter. Du kanske säger, vad har jag för nytta av det? Du kan säkert förstå det. Det är de pengarna som betalar dina barns skolgång, omsorgen, sjukvården och att det planteras blommor i en park nära dig. Att de långa och onödiga transporterna minskar. Ta in det. Alla event som fyller stadskärnan. Att du kan känna trygghet för att det är människor i rörelse. Eller bara att det är mysigt. Känslan av att klämma och känna på en produkt. Och få med den hem med en gång. I rätt storlek. Och dofterna från bagerierna. Alla möten med människor du inte alls hade tänkt att möta, ni sprang bara på varandra. Beslutet är ditt. Men ingen puls utan din.

Älska din stadskärna.

Ibland är det lätt att ta det för givet. En stadskärna som sjuder av liv och lust, butiker,  caféer, restauranger, hotell, salonger och kultur. Bakom varje verksamhet finns alltid  någon som brinner för sitt jobb, mötet med dig och som bidrar till din upplevelse. För dem  betyder du allt. Dessutom. Tänk på alla positiva bieffekter det ger, som fler arbeten, ökade  skatteintäkter, större trygghet och en fortsatt levande atmosfär. Det är det sällan någon  som pratar om. Det finns alla skäl i världen att älska din stadskärna. 

Fem effekter av en levande och attraktiv stadskärna: 

• Utbudet av butiker, restauranger och caféer

• Fler arbetstillfällen, ökade skatteintäkter

• Miljö och transporter

• Naturliga mötesplatser

• Nya upplevelser

Utbudet av butiker, restauranger och caféer.

Ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer är mer än bara bekvämt. Det är kultur. Precis som en dans manifesterar de mänsklig kreativitet och görs bara levande genom ett  samspel av individer. Och dessutom bidrar de till att stärka Sveriges ekonomi. 2019 uppgick stadskärnornas andel av den svenska detaljhandeln till 18%. Men utöver det monetära finns andra  värden som är viktiga att bevara. Många av verksamheterna drivs av lokala entreprenörer, med en  känslomässig förankring till sitt närområde. Deras insats bidrar till stadens unicitet och är viktig för  invånarnas självbild och stolthet. I förlängningen är det ofta den specifika lokala kulturen som  lockar besökare och turister till stadskärnan. De företag som inte drivs av en av en större kedja har  lättare att gå omkull i en kris, men är viktiga för få tillbaka besökarna efter exempelvis en pandemi.  Därför är det inte en kortsiktig, utan en långsiktig investering att stötta deras överlevnad. I en  levande stadskärna hittar man biblioteket, vårdcentralen tandläkaren, nagelsalongen och frisören  tillsammans med butiker, restauranger, caféer, biografer, teatrar, nattklubbar och barer. Charmen  ligger i den organiska blandningen. Där finns livet!  

Visste du att 20% av alla svenska momsintäkter kommer från butiker, restauranger och andra  gatuplansaktiviteter i våra stadskärnor? Det innebär att konsumtion i stadskärnan bidrar till 220  offentliga miljarder som bland annat går till vård, skola och omsorg. Detta motsvarar drygt 20 000  kronor per capita. Källa WSP

Fler arbetstillfällen, ökade skatteintäkter

Det är som en lång kedja av reaktioner. Ju fler som väljer att handla hos de lokala aktörerna – butiker, salonger, restauranger, hotell – desto fler behöver anställas. Ju fler som erbjuds arbete,  desto högre blir skatteintäkterna i kommunen. Pengar som bland annat kan användas till att öka välfärden i din stad, till exempel för bättre sjukvård, skola och äldreomsorg. 

Miljö och transporter

Att handla lokalt är att handla hållbart. Och i vilken grad kan du själv påverka. Ett sätt kan vara att  ta sig till stadskärnan med ett miljösmart fordon. Ett annat sätt kan vara att handla  lokalproducerade varor. Samtidigt minskar du de övergripande transporterna eftersom du redan i  butiken får rätt vara i rätt storlek och inte behöver skicka returer. 

Naturliga mötesplatser.

Att träffas i stadskärnan är något naturligt. Hur ofta har du inte själv bestämt att ses på torget, en  gata utanför en butik, vid en staty eller kanske på ett café? Det är här många möts för att göra  något tillsammans, samtala, se en utställning, fika, promenera i en park eller äta lunch.  Stadskärnan har en självklar plats när det handlar om social samvaro och att bygga broar mellan  olika kulturer. 

Nya upplevelser. 

Exakt vad som är en upplevelse är upp till var och en. Håll med om att det finns många möjligheter  till just sådana i stadskärnan. Allt från dofterna av nybakat bröd, ljudet av porlande vatten och  vackra installationer till butiksskyltning, livekonsert och mötet med någon du inte sett på väldigt  länge. Det stora finns ofta i det lilla, och det allra mesta är faktiskt helt gratis.

Följande organisationer deltar:
Aktiv Handel Falköping
Attraktiva Laholm
Attraktiva Oskarshamn
Bollnäsdraget
Borås City
Centrala Stadsrum Falun
Cesam Örnsköldsvik
City Trollhättan
City Örebro
Destination Östersund
Eslövs Stadskärneförening
Företagarna Piteå
Gävle Citysamverkan
Göteborg City Shopping
Halmstad City
Handel i Sölvesborg
Handelsplats Höganäs
Helsingborg City
HessleCity
Kalmar City Samverkan
Karlshamns Centrumförening
Karlskrona City
Kristianstad City
Linköpings innersta
Lund Citysamverkan
Malmö Citysamverkan
Mölndals Innerstad AB
Nysam – Nyköping i samverkan
Position Eskilstuna
På Stan Ängelholm
Stadsliv Kiruna
Stadsutveckling i Sundsvall
Svensk handel Luleå
Södertälje City
Unika Ludvika
Uppsala Citysamverkan
Visit Skellefteå
Visit Umeå
Vänneshandlarna
Västervik City
Västerås Citysamverkan
Ystad i centrum
Åmål

Besök hemsidan.