OPEN CALL – URBAN KONST & STREETART 2023

Publicerat: 17 februari - 2023

OPEN CALL – URBAN KONST & STREETART 2023

Konstnärligt gestaltningsuppdrag, väggmålning i centrala Kristianstad

Vi söker en konstnär som arbetar med urban konst eller samtidskonst till att utföra en väggmålning i centrala Kristianstad. 

BESKRIVNING

I september 2020 fick Kristianstad sin första monumentala väggmålning som en del av Kulturnatt Kristianstad 2020. Konstverket skapat av Lula Goce från Spanien togs positivt emot av Kristianstads invånare och fick närmare 17 000 visningar när man genom vår livestream kunde följa konstnärens arbete live på Kulturnatt Kristianstad och Kristianstad Citys sidor. 2021 fick Kristianstad sin andra monumentala väggmålning, denna gång med lokal förankring av Kim Demåne med sitt verk “Rymdbruk”.  2022 utfördes ytterligare två, mindre väggmålningar av Therese Thorgren med “Elefantmamman” och Blobb.TV interaktiva målning “Ta en konstpaus”. Nu vill vi ha fler väggmålningar! Vår plan är att Kristianstad ska få en nya väggmålningar/konstinstallationer varje år i samband med Kulturnatt Kristianstad.

Kristianstad Citysamverkan AB utlyser för Kulturnatt Kristianstad 2023 ett nytt konstnärligt uppdrag i form av väggmålning för en i Kristianstad centralt belägen fasadvägg i befintligt skick. Konstverket har en begränsad livslängd på 5 år utifrån att ett tillfälligt bygglov tecknas.

ALLMÄNT OM FASADEN & FASTIGHETEN

Putsad tegelvägg, General Ulfeldt 13, belägen på gaveln på västerläge på Cardellsgatan 13. Ca 8,5m bred, 5,5m hög. Se skiss för mer information. Fastigheten ägs och förvaltas av Bröderna Persson. 

KRISTIANSTAD CITY

Kristianstad City, Kristianstad Citysamverkan AB, är beställare av arbetet och projektägare. Kristianstad City är ett trepartssamarbete mellan Kristianstads Kommun, handlare och fastighetsägare. Kristianstad Citysamverkan AB verkar för att för Kristianstad City ska vara en av Sveriges mest självklara platser för upplevelser, shopping & rekreation. Kristianstad City som plats kännetecknas av närhet till natur och en genuin historisk stadskärna med med kulturhistoriskt intressant arkitektur. 

Arbetet med väggmålningar
Att skapa en mer levande stadskärna med hjälp av nya platsidentiteter är ett ständigt pågående projekt i Kristianstad City. Med hjälp av konst och kultur kan vi lyfta platser till en ny dimension och skapa oväntade mötesplatser. Arbetet går i linje med Kristianstads Kommuns projekt “En levande stadskärna”, som syftar till att tillsammans skapa en levande och attraktiv handelskärna redo att möta framtiden.

ATT FÖRHÅLLA SIG TILL

 • Konstnären kan förhålla sig fritt till platsen. Vi är öppna för förslag av olika karaktär som t.ex. illusioner, färgstarkt eller monokromt, retrostil eller abstrakt, kraftfullt eller minimalistiskt. Konstnären kan välja monumentalt heltäckande eller motiv i mindre format vars uttryck ändå tar hela väggen till förfogande. 
 • Vi vill att konstgestaltningen ska kunna locka allmänheten till att ta till sig stadens urbana rum på nya sätt och vidga vårt perspektiv av dagens samhälle.
 • Vi vill se förslag på nytt verk. 
 • Konstnären behöver kunna anpassa sig till fasadens storlek och hur den förhåller sig till det intilliggande urbana rummet, platsens karaktär och funktion, samt att konstgestaltningen kommer att upplevas från olika avstånd och vinklar beroende på var i det urbana rummet man befinner sig. 
 • Vi förutsätter att konstnären har erfarenhet av att utföra väggmålningar. Målningarna utförs direkt på väggarna och får gärna utföras i en så miljövänlig målningsteknik som möjligt. 
 • Konstnären ska ha liftcertifikat eller annars stå för kostnaden att anlita en liftförare om lift behövs.

INTRESSEANMÄLAN

 • Alla professionella konstnärer är välkomna att lämna in en intresseanmälan. Konstnären ska kunna uppvisa exempel på egen erfarenhet av väggmålning utomhus?. Uppdraget går att sökas av både enskilda konstnärer eller en konstnärsgrupp. 
 • Sökande konstnärer är tillgängliga under vecka 20 då konstverket ska utföras och slutföras lördag 21 maj 2022 – Kulturnattens sista dag.
 • Observera att vi inte arvoderar för skisser och de förslag som inte väljs ut. Vi vill därför uppmana dig att inte lägga ner alltför mycket arbete på ett detaljerat förslag. Kristianstad City tar vid behov kontakt för mer information.  

ANSÖKAN

Ansök genom att mejla namn, kontaktuppgifter, ditt/ert CV, en kort idé-beskrivning och/ eller en enkel skiss över din idé samt några exempel från din tidigare produktion i form av ett enhetligt pdf-dokument (max 5 MB) eller länk till webbsida till info@kristianstadcity.se senast 6 mars 2023.  Märk mailet med “Väggmålning 2023”. 

JURY & VAL AV KONSTNÄR

Jury förbehåller sig rätten att fritt välja konstnär för det utannonserade uppdraget. 

I juryn ingår representanter för handelsföreningen Kristianstad City, fastighetsägaren, Kristianstads kommun och Kristianstads konsthall.

Juryn kommer att titta på: 

 • Konstnärligt uttryck
 • Originalitet och konstnärlig integritet 
 • Samspel med platsens karaktär, miljö, arkitektur, vision och funktion
 • Materialval och tekniska lösningar
 • Praktisk och ekonomisk genomförbarhet

BERÄKNAT ARVODE

Arvode till konstnär för skiss samt utförande av målningen: max 50 000 kr ink. moms / verk.
Färg & boende står uppdragsgivaren separat för.

TIDPLAN

 • Sista dag för intresseanmälan 6 mars. 
 • Besked lämnas om vem som får uppdraget senast vecka 12. 
 • Konstverket ska utföras under vecka 20 och slutföras lördag 20 maj 2023 då det ingår i programmet för Kulturnatten. Utförandet kommer att dokumenteras på Kulturnattens samt Kristianstad Citys sociala medier.

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

Succé för Café Bruncheriet i Kristianstad

Med en flygande start och fullbokade söndagsbruncher har Albin och Lauras koncept tagits emot med öppna armar i Kristianstad City. Café Bruncheriet, som alltid varit Lauras drömprojekt vid sidan o...

Ellen MacLeod – Konstnären med Kristianstad som inspiration

Konstnären Ellen MacLeod tar Kristianstad city med storm med sin kommande vernissage på Västra Storgatan 33 den 25 maj mellan 14:00-17:00. Med en passion för konst som sträcker sig ända från ba...

Smakrunda 25 maj 2024

I lokal regi skapar Kristianstad City tillsammans med åtta aktörer i city årets mest smakfulla runda. Den första upplagan av Smakrunda Kristianstad går av stapeln under Kulturnatt 25 maj. Samla d...