Friskis&Svettis – Mer än bara en träningsanläggning

Publicerat: 9 februari - 2023

Friskis&Svettis – Mer än bara en träningsanläggning

Fastän det är strax innan lunch en helt vanlig torsdagsförmiddag är det livat på Friskis&Svettis, med glada medlemmar som står och snickesnackar inför spinningpasset, någon är djupt inne i sin löpning på bandet och en annan stretchar inför dagens stationer i den stora salen.

Kristianstad City träffar Malin och Kicky som konstaterar att Friskis&Svettis är långt mer än bara en träningsanläggning, det är en viktig mötesplats.

“Friskis & Svettis som en mötesplats innan, under och efter träningspasset är för många lika viktig som själva träningen.” På förmiddagarna är det lite starkare representerat av den äldre målgruppen, till exempel den självutnämnda träningsgruppen “Gubbröran” som funnits i närmare 30 år, och seniorklubben på måndagarna som alltid lyxar till det med fika efter passet. På det stora hela finns dock alla generationer representerade bland Friskis medlemmar- bland de som besöker gymmet regelbundet varierar åldrarna mellan 2 – 90 år. 

Vårt utbud gör att man kan hitta en träning som passar alla, oavsett var man befinner sig i livet. Exempelvis har vi Mammapower för nyblivna föräldrar, där man kan ha sin bebis med sig” berättar Malin. 

Något som förenar och kännetecknar Friskis&Svettis-medlemmen, oavsett ålder, är att den är ständigt återkommande. De som skaffar ett medlemskap blir ofta långvariga. Kicky & Malin spekulerar varför det kan komma sig, när det finns så många olika gym att välja mellan. 

På Friskis får man vara sig själv. Man behöver inte ha de senaste träningskläderna, du får alltid hjälp med genomgång på gymmet om du är nybörjare – kom som du är oavsett erfarenhet.”  En annan stark faktor är de ideella krafterna som driver Friskis&Svettis. Volontärer på gymmet och glada ledare som ställer upp, år efter år. “Man ställer upp och gör det för att man tycker det är kul och viktigt, den känslan och stoltheten tror vi sprider sig även till medlemmarna.

Under pandemin fick Friskis & svettis gå igenom en riktig prövning, när man från en dag till en annan plötsligt rekommenderades att inte besöka gym. Något som Kicky & Malin tyckte var helt fel, då det istället ledde till att många äldre isolerade sig och blev ensamma, vilket är förödande för folkhälsan.

Vi gav aldrig upp och stängde” berättar Kicky. “Vi anpassade oss efter restriktionerna, även om det bara dök upp tre personer på passet så genomförde ledaren det som att det vore full sal. Nu med facit i hand är vi glada att vi tog oss igenom det och aldrig stängde dörrarna, mötesplatsen och träningen blev viktigare än någonsin när vi inte fick umgås på samma sätt som innan.

Januari 2023 är den första normala januari-månaden sedan 2019, och det är först nu man kan se att man verkligen vågat sig tillbaka till träningen. Det märks att det finns ett uppdämt behov, strax innan passen startar så nästan vibrerar salarna av atmosfären och alla glada som pratar med varandra. Kicky & Malin berättar att en absolut majoritet av medlemmarna har hittat tillbaka efter pandemin, men det har också lockat många nya ungdomar som värdesätter gymträning och sin hälsa på ett annat sätt än vad man gjorde innan pandemin.

För den som funderar på att börja gymma, gå på pass eller är nyfiken på Friskis&Svettis skickar Malin & Kicky med en uppmaning: “Våga komma och testa! Vi har softpass som innebär lite lugnare träning och man får alltid en gyminstruktion när man är ny. Vill man bara kika in och se hur här ser ut så ger vi gärna en rundtur innan du bestämmer dig för att teckna medlemskap. Och kom ihåg – alla har varit nybörjare någon gång. På Friskis & Svettis får du alla förutsättningar för att lyckas.” 

Välkommen till Friskis&Svettis!
City – Östra Boulevarden 5
Björkhem – Björkhemsvägen 15E

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

Kvittotävling – Vinn en avkopplande vistelse på Kristianstads Badrike Relax

Kvittotävling – Vinn en avkopplande vistelse för två på Kristianstads Badrike Relax Delta i vår lyxiga tävling och få chansen att vinna ett presentkort för två på Kristianstads Badrike...

Taxizon framför Rådhuset, Stora Torg

Kommunen stöttar den legala taxiverksamheten och inför en central taxizon framförRådhuset på prov mellan april och september 2024. Kom hem tryggt och säkert från krogen! Välj en laglig taxi so...

27
apr

Långlördag i city – Vårvisning

För vårens fjärde långlördag bjuds det in till en Vårvisning med tema mode & lyx. Såklart blir det också fina erbjudanden och aktiviteter runtom hos citys verksamheter! När butikerna har ...