Det våras för Kristianstad Centrum

Publicerat: 30 mars - 2022

Det våras för Kristianstad Centrum

Det våras för Kristianstads centrum i alla bemärkelser. Sedan pandemirestriktionerna hävdes har stadskärnan åter börjat leva upp. Tomma lokaler fylls, kunder och besökare återvänder och mycket spännande är på gång under våren. Kristianstad City satsar på fler upplevelser och evenemang.

Organisationen Kristianstad City, tidigare Handelsstaden Kristianstad, är ett trepartssamarbete mellan Kristianstads kommun, Handelsföreningen och Fastighetsägarna som arbetar för en levande stadskärna med ett brett utbud av handel, service, aktiviteter och kulturupplevelser för alla åldersgrupper.

Med strategisk planering, omvärldsanalys och marknadsföring ska Kristianstads centrum stärkas för att bli attraktivare och tryggare.

– Vi vill att fler ska besöka Kristianstad City, att de ska stanna längre och att deras förväntningar ska överträffas, summerar verksamhetsledaren Charlotte Svärd målsättningen.

Full gas efter pandemins uppförsbacke

Som så mycket annat har cityutvecklingen hamnat lite i bakvattnet under pandemin, men nu är avsikten att gasa för fullt. När företrädare för Kristianstad City mötte politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott var det en hoppfull och positiv ton i samtalet.

– Pandemin gav oss en uppförsbacke som vi aldrig trott att vi skulle få uppleva. Men den här tiden har också fått oss att öppna andra dörrar och komma på nya tankar. Vi har lärt oss mycket om samarbete och jag känner en enorm styrka i det. Vi vet att vi kan göra mycket tillsammans, säger handelsföreningens ordförande Jan Jonsson.

Jan Jonsson märker ökat intresse och engagemang från medlemmarna i den växande handelsföreningen. Även andra organisationer och föreningar har närmat sig Kristianstad City för att söka samarbete och partnerskap. Känslan är att det nu råder optimism och vilja till samverkan i centrum. Förändringen kan också mätas i nysatsningar och etableringar.

Drastisk minskning av antalet tomma lokaler

När Kristianstad City efter årsskiftet gjorde en inventering av tomma lokaler i centrum hade det skett en drastisk minskning från 37 tomma lokaler 2020 till 16 tomma lokaler januari 2022.

– Alla kanske ännu inte upplever det när de går förbi och tittar i fönstren, för de vet inte om det är outhyrt eller om kontrakt är skrivet. Vi har gått igenom alla outhyrda lokaler med fastighetsägarna och vet att det är mycket på väg in, säger Kristianstad Citys verksamhetsledare Charlotte Svärd.

Fler boende, arbetsplatser och evenemang i centrum

Kommunalrådet Pierre Månsson har också noterat att det är mer rörelse på stadens gator. Han konstaterar att verksamheterna i centrum drabbades hårt av att många jobbade hemma under pandemin.

– Det här visar att arbetsplatserna är viktiga för livet i centrum på vardagarna. Flera handlare och restaurangägare har sagt att de har insett hur mycket det betyder att rådhuset byggdes ut mitt i stan. En viktig strategi är att få ännu fler arbetsplatser i city, säger han.

En av den senaste tidens lyckade satsningar i Kristianstad Citys regi är vinterns isbana på Stora torg.

– Isbanan blev en succé. Där har varit folk nästan hela tiden. Trots att många hade egen utrustning stod Fritidsbanken för ungefär 2 500 utlån, berättar Charlotte Svärd.

Planer har redan börjat smidas för nästa vinter. Men innan dess väntar många andra aktiviteter och evenemang. Det blir vårfest vid Valborg och Kulturnatt och barnens citydag i maj. Till sommaren väntar Stadsfest och konserter på Stora torg.

– Evenemangen är viktiga och bygger identitet för vår stad. Därför behöver vi ha en långsiktig plan som också förlänger besökssäsongen, säger Gustaf Andersson som är ordförande i Kristianstad City.

Utvecklingsarbetet för centrum bedrivs på flera olika nivåer. Stadsmiljön förbättras med planteringar, väggmålningar, pop-up-parker och städpatruller. Årets blomstertema ”natt och dag” återspeglas också i cityutvecklingen. Genom den internationella modellen Purple Flag riktas särskilt fokus på kvälls- och nattlivet med syfte att utveckla både attraktivitet och trygghet. Kristianstads kommuns insatser för att öka tryggheten har uppmärksammats av Svenska stadskärnor och lyftes nyligen som ett gott exempel vid ett nationellt webbinarium. Kristianstad Citys verksamhetsledare Charlotte Svärd och kommunens drog- och brottsförebyggande samordnare Anna Nordin berättade där bland annat om de nattliga trygghetsvandringarna med deltagare i alla åldrar och om de åtgärder som vandringarna resulterat i.

– Vi fick väldigt fin respons och det känns bra att vi kan ge inspiration till andra städer. När man möter andra som arbetar med samma utmaningar blir det tydligare att vi faktiskt har kommit en bra bit på väg, säger Anna Nordin.

Återstart av projektet Levande stadskärna

För att skapa förutsättningar för att möta framtiden, startade projektet Levande stadskärna 2019. Efter att ha legat i något av en malpåse under pandemin, är nu projektet åter igång, med en ny projektgrupp. Med en gemensam vision och handlingsplan är målet att öka attraktiviteten och skapa en innehållsrik och levande stadskärna för såväl medborgare som besökare. Mål är att få fler boende i stadskärnan och att öka bredden i den mix av verksamheter och service som erbjuds.

Projektet är initierat av och drivs av Kristianstads kommun, i nära samarbete med Kristianstads City, näringsidkare och fastighetsägare och i dialog med medborgare och andra intressenter.

https://www.kristianstad.se/sv/huvudnyheter/det-varas-for-centrum/

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

Ellen MacLeod – Konstnären med Kristianstad som inspiration

Konstnären Ellen MacLeod tar Kristianstad city med storm med sin kommande vernissage på Västra Storgatan 33 den 25 maj mellan 14:00-17:00. Med en passion för konst som sträcker sig ända från ba...

Smakrunda 25 maj 2024

I lokal regi skapar Kristianstad City tillsammans med åtta aktörer i city årets mest smakfulla runda. Den första upplagan av Smakrunda Kristianstad går av stapeln under Kulturnatt 25 maj. Samla d...

Valborg i city 2024

VALBORG I CITY 2024 Våren är här! Valborg firas bäst i city. Här kommer några tips på hur du kan spendera morgondagens firande. Valborg i Tivoliparken Vi ses klockan 20.30 för att lyssna på v...