KRISTIANSTAD CITY FÅR SIN FÖRSTA VÄGGMÅLNING

Publicerat: 1 september - 2020

KRISTIANSTAD CITY FÅR SIN FÖRSTA VÄGGMÅLNING

Den 7-12 september förvandlas väggen vid korsningen Östra Vallgatan och Nya boulevarden till ett enda stort konstverk. Konstnären Lula Goce, som rest och skapat väggmålningar världen över, intar Kristianstad och kommer med sin erfarenhet och kreativitet lyfta platsen till nya höjder. Goce, som varit verksam sedan år 2000, målar under det bestämda temat Vattenriket & Hållbarhet för att stärka Kristianstads identitet. 

Väggmålningen har möjliggjorts och presenteras stolt av Kristianstad City AB, i samarbete med partners och sponsorer: Kulturnatt Kristianstad, Kulturarbetsgruppen, Bröderna Persson, Bosses Färg & First Hotel Christian IV.

Den stora väggmålningen på 10x16m, blir den första av sitt slag i Kristianstad, skulle ursprungligen uppföras lagom till Kulturnatt Kristianstad  21-22 maj 2020. Målningen kommer att genomföras utan en officiell invigning och avslutning för att minska risken för folkmassor. Platsen hoppas kunna ge rum och öppna upp för nya aktiviteter under Kulturnatt Kristianstad 2021. 

Hörnan vid Östra Vallgatan/Nya boulevarden valdes ur två aspekter: att med konst och belysning öka den upplevda känslan av trygghet på en annars mörk gata, men också ur viljan att skapa en platsidentitet åt en annars, för många, bortglömd plats i väntan på att tomten bebyggs. Projektet är en del av handlingsplanen för Purple Flag. 

Charlotte Svärd, verksamhetsledare för Kristianstad City AB (fd. Handelsstaden Kristianstad AB) berättar;

Vi har mycket kultur att vara stolta över i Kristianstad. Lokala konstnärer syns ofta i city, inte minst i konsten i skyltfönstrena under påsken, sommaren och nu höst. Med det här projektet vill vi få in internationell konst och sätta Kristianstad på kartan. Därför har vi valt att ta in en erkänd konstnär från Spanien. Lula Goce har satt färg på väggar världen över, från New York till Paris till Hannover, och vi är stolta över att Kristianstad blir en stad på listan. Vi är helt övertygade om att hennes kreativitet och unika stil kommer lyfta platsen till nya höjder och ytterligare stärka Kristianstads identitet kring vatten och natur. Vår förhoppning är inte minst att väggmålningen ska bli starten för många nya, kreativa visuella projekt i vår stadskärna i olika former, och göra Kristianstad City till en allt mer eftertraktad scen inom konst och kulturen.”

Peter Thulin på Bröderna Persson:
“Vi upplåter en fasad för att utsmycka staden – det är något vi ser som viktigt och som vi gärna är med på.”

Goce målar under temat Vattenriket och Hållbarhet, med all dess natur, djur och historia.

Och för den som vill ta del av processen men inte vill eller kan ge sig ut på stan, kan man följa vår livesändning, mer information hittas på Kristianstadcity.se. Detta görs i samarbete med Kulturnatt Kristianstad.

Arbetet med väggmålningen, och att omvandla platsen, är ytterligare ett steg i visionen att Kristianstad City ska vara en självklar plats för upplevelser, shopping och rekreation. 

Väggmålningen är en del av City Art Week som pågår 7-12 september i Kristianstad City. Samtidigt kör en ny omgång av konstnärer i skyltfönstrena igång och veckan kommer att erbjuda mindre aktiviteter i konstens tecken. 

För mer information, se Kristianstadcity.se eller följ oss på våra sociala medier. 

David Andersson, Charlotte Svärd & Lotta Von Bultzingslöwen
Thomas Ekberg, Charlotte Svärd, Lotta von Bultzingslöwen, David Andersson & Calle Andersson
Thomas Ekberg, Charlotte Svärd, Lotta von Bultzingslöwen, David Andersson & Calle Andersson

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

Shothörnan – lika mycket show som skönt utehäng

På dagen, en restaurang. På kvällen och natten förvandlas det till ett livfullt kryp-in med spektakulära shower, kreativa smakkombinationer och lekfulla aktiviteter. Möt hjärnan bakom konceptet...

Kristianstads Mästerkock till Långlördag 31 augusti

Vinnaren av Kristianstads Mästerkock, Johan Rosander, kommer till Långlördag 31 augusti och bjuder på Masterclass på Lilla torg 11:30–12:30 tillsammans med ELON, Creation By Louvins och Coop Ci...

Med yrket som livselixir

MED YRKET SOM LIVSELIXIR Vi har fått en ny salong i city – varmt välkomna till stan och som medlemmar i Handelsföreningen önskar vi Salong Elixir! Säg hej till Anette och Ida, mor och dotte...