Hälsa & Hållbarhet i city: Yoga & Vänner, en oas mitt i allt som rör sig

Publicerat: 21 februari - 2020

Hälsa & Hållbarhet i city: Yoga & Vänner, en oas mitt i allt som rör sig

Visste du att Yoga stärker balansen och stimulerar nervsystemet? När jag träffar Tin & Anna som tillsammans håller i “Yoga & Vänner” på Östra Storgatan är lokalen nedsläckt, med tända ljuslyktor som ligger utplacerade på golvet. Vinterbelysningen från gatan utanför sipprar in. Väggen pryds av mandalamönster och doften av massageolja genomsyrar våningen. Ett omedelbart lugn intar kroppen.

“Yoga kan inte hela allt, men mycket. Yoga är till för vardagen, som en livsstil. Träningen är bonusen, men det handlar om något annat och något större. Yoga är utrensande.” Tin berättar hur man genom yoga kan skapa distans till vardagsstressen. Det är ett arbete att komma dit, men ovärderligt när man väl lär sig hantera det. 

Anna nickar instämmande och påpekar hur yoga har en hälsoeffekt i att lugna och stilla sinnet. De få gånger hon missar yogan känner hon sig trasig och ur balans. I yogan finns ett fokus på olika verktyg, såsom fokus, rörelse och andning, att hitta en närvaro. Ett verktyg som blivit väldigt användbart även utanför studions väggar.

Tin & Anna leder olika grupper i yogan men bjuder också in till workshops. De berättar om Yoga Filosofi med budskapet Yoga börjar nu – ditt liv är nu. “Det är tillgängligt för alla – kanske i olika former, men det är för alla. Och det är den känslan vi vill ha.” 

Yoga & Vänner har befunnit sig på sin nuvarande plats i lite över ett år, och har skapat sin egna oas. Placeringen har också gjort yogan mycket mer tillgänglig och synbar. 

“Vi är glada att vara i stan. När många tänker på yoga så associerar man det med natur och där det är stilla. Men vi är mitt i allt som rör sig, och mitt i allt har vi vår oas. Dessutom blir det en annan sorts samhörighet när vi kan gå ut tillsammans efteråt och fika.”

Men vid tillfällen förflyttas studions yoga sig även utanför deras lokal. På våren och sommaren håller duon i yogavandringar på Kullaberg, och nytt för i år kommer vara yogatrekking och yogahiking, men också yogaresor utomlands. Att ta yogan med sig ut i naturen tar in de fyra elementen i det som görs, men utmanar också i uthållighet och motstånd på ett annat sätt, att lära sig lyssna inåt. 

“Det behövs såklart disciplin. Du måste bestämma dig för att göra det. Det kan finnas ett motstånd där, men då får du möta dina hinder under timmens gång. Man ångrar aldrig ett yogapass.”

Är du intresserad av att prova på eller läsa mer om Yoga & Vänner? Läs mer här.

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

Ellen MacLeod – Konstnären med Kristianstad som inspiration

Konstnären Ellen MacLeod tar Kristianstad city med storm med sin kommande vernissage på Västra Storgatan 33 den 25 maj mellan 14:00-17:00. Med en passion för konst som sträcker sig ända från ba...

Smakrunda 25 maj 2024

I lokal regi skapar Kristianstad City tillsammans med åtta aktörer i city årets mest smakfulla runda. Den första upplagan av Smakrunda Kristianstad går av stapeln under Kulturnatt 25 maj. Samla d...

Valborg i city 2024

VALBORG I CITY 2024 Våren är här! Valborg firas bäst i city. Här kommer några tips på hur du kan spendera morgondagens firande. Valborg i Tivoliparken Vi ses klockan 20.30 för att lyssna på v...