Open Call – Väggmålning 2021

Publicerat: 10 februari - 2021

Open Call – Väggmålning 2021

Vi söker en konstnär som arbetar med urban konst eller samtidskonst till att utföra en väggmålning i centrala Kristianstad. 

Beskrivning
I september 2020 fick Kristianstad sin första monumentala väggmålning som en del av Kulturnatt Kristianstad 2020. Konstverket skapat av Lula Goce från Spanien togs positivt emot av Kristianstads invånare och fick närmare 17 000 visningar när man genom vår livestream kunde följa konstnärens arbete live på Kulturnatt Kristianstad och Kristianstad Citys sidor. Nu vill vi ha fler väggmålningar! Vår plan är att Kristianstad ska få en ny större väggmålning varje år i samband med Kulturnatt Kristianstad.

Kristianstad City utlyser för Kulturnatt Kristianstad 2021 ett nytt konstnärligt uppdrag i form av väggmålning för en i Kristianstad centralt belägen fasadvägg i befintligt skick. Konstverket har en begränsad livslängd på 5 år utifrån att ett tillfälligt bygglov tecknas.

Allmänt om fasaden och fastigheten

Putsad tegelvägg belägen på Västra Vallgatan 34 nära Lilla Torg. Väggen är ca 9,5 m hög, ca 10m bred. Fastigheten ägs och förvaltas av Invectus.

Kristianstad City

Kristianstad City, Kristianstad Citysamverkan AB, är beställare av arbetet och projektägare. Kristianstad City är ett trepartssamarbete mellan Kristianstads Kommun, handlare och fastighetsägare. Kristianstad Citysamverkan AB verkar för att för Kristianstad City ska vara en av Sveriges mest självklara platser för upplevelser, shopping & rekreation. Kristianstad City som plats kännetecknas av närhet till natur och en genuin historisk stadskärna med med kulturhistoriskt intressant arkitektur.

Arbetet med väggmålningar
Att skapa en mer levande stadskärna med hjälp av nya platsidentiteter är ett ständigt pågående projekt i Kristianstad City. Med hjälp av konst och kultur kan vi lyfta platser till en ny dimension och skapa oväntade mötesplatser. Arbetet går i linje med Kristianstads Kommuns projekt “En levande stadskärna”, som syftar till att tillsammans skapa en levande och attraktiv handelskärna redo att möta framtiden.

Att förhålla sig till: 

 • Konstnären kan förhålla sig fritt till platsen. Vi är öppna för förslag av olika karaktär som t.ex. färgstarkt eller monokromt, retrostil eller abstrakt, kraftfullt eller minimalistiskt. Konstnären kan välja monumentalt heltäckande eller motiv i mindre format vars uttryck ändå tar hela väggen till förfogande. 
 • Vi vill att konstgestaltningen ska kunna locka allmänheten till att ta till sig stadens urbana rum på nya sätt och vidga vårt perspektiv av dagens samhälle.
 • Vi vill se förslag på nytt verk. 
 • Konstnären behöver kunna anpassa sig till fasadens storlek och hur den förhåller sig till det intilliggande urbana rummet, platsens karaktär och funktion, samt att konstgestaltningen kommer att upplevas från olika avstånd och vinklar beroende på var i det urbana rummet man befinner sig. 
 • Vi förutsätter att konstnären har erfarenhet av att utföra väggmålningar i ett större format och på hög höjd. Målningarna utförs direkt på väggarna och får gärna utföras i en så miljövänlig målningsteknik som möjligt. 
 • Konstnären ska ha liftcertifikat eller annars stå för kostnaden att anlita en liftförare.

Intresseanmälan

 • Alla professionella konstnärer är välkomna att lämna in en intresseanmälan. Konstnären ska kunna uppvisa exempel på egen erfarenhet av väggmålning utomhus. Uppdraget går att sökas av både enskilda konstnärer eller en konstnärsgrupp. 
 • Sökande konstnärer är tillgängliga under vecka 20 då konstverket ska utföras och slutföras lördag 22 maj 2021.
 • Observera att vi inte arvoderar för skisser och de förslag som inte väljs ut. Vi vill därför uppmana dig att inte lägga ner alltför mycket arbete på ett detaljerat förslag. Kristianstad City tar vid behov kontakt för mera information.  

Ansökan

Ansök genom att mejla namn, kontaktuppgifter, ditt/ert CV, en kort idé-beskrivning och/ eller en enkel skiss över din idé samt några exempel från din tidigare produktion i form av ett enhetligt pdf-dokument (max 5 MB) eller länk till webbsida till art@kristianstadcity.se senast 4/3 2021.  

Jury och val av konstnär

Jury förbehåller sig rätten att fritt välja konstnär för det utannonserade uppdraget. 

I juryn ingår representanter för Kristianstad City, fastighetsägaren, Kristianstads kommun och Kristianstads konsthall.

Juryn kommer att titta på: 

 • Konstnärligt uttryck
 • Originalitet och konstnärlig integritet 
 • Samspel med platsens karaktär, miljö, arkitektur, vision och funktion
 • Materialval och tekniska lösningar
 • Praktisk och ekonomisk genomförbarhet

Beräknat Arvode

Arvode till konstnär för skiss samt utförande av målningen: max 70 000 kr ink. moms.  Färg, lifthyra, boende och resa står uppdragsgivaren separat för.

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

09
dec

TOMTERACE 2023

INGEN JUL UTAN TOMTERACE!Missa inte Kristianstads Tomterace lördagen den 9/12 2023! Loppet på knappt 2 km sker utan tidtagning, så du tar dig fram i din egen takt. Alla kan delta i loppet för att ...

13
dec

Kristianstads Musikklasser bjuder in till Luciakonsert

110 elever från årskurs 4-9 bjuder på stämningsfull sång i decembermörkret. Eleverna sjunger jul- och luciasånger som du känner igen men även en hel del sånger i ny tappning. En mycket uppsk...

3
dec

Julmarknad på Regionmuseet

3 december kl. 11.00 – 18.00 Välkommen till museets stämningsfulla julmarknad den första advent. Här kan du köpa fina julgåvor, dricka och äta gott, lyssna på julens sån...