Så får du en lyckad vinprovning

Publicerat: 25 januari - 2021

Så får du en lyckad vinprovning

I veckan var det vinets dag – vad passar då inte bättre än att lyfta en av våra nyetableringar med fokus på just – vin? Cecilia & Helena öppnade i december upp Bara Vin & Bistro. Att starta en vinbar i en pandemi kanske inte låter som det mest självklara att göra, samtidigt har man mötts av fantastisk respons som varit över förväntan. “Det märks verkligen att man saknat ett sådant här koncept i Kristianstad.”

Men med pandemi följer också kreativitet. Nu satsar Helena & Cecilia på att arrangera vinprovningar i mindre skala på Bara Vin & Bistro. Konceptet är klart uppskattat – alla champagneprovningar i januari, och en god bit in i februari, är redan fullbokade. “Hos oss börjar vi med ett välkomstbubbel och en snitt oavsett tema. Sen sätter vi oss till bords och har en guidad provning på 4 viner. Samtidigt som man provar vinerna avnjuter man en tapastallrik.”

Helena & Cecilias tips på en lyckas vinprovning:

  • Många tror att en provning endast handlar om doft och smak. Hos oss får man så mycket med än så. Här får man lära sig mer om vinets ursprung och historia, vad är det som utmärker just detta vin? Hur har det påverkats av klimatet där det är odlat, hur jordmånen spelar in och geografin. Vissa områden och regioner har också speciella regler man förhåller sig till när man odlar druvor. När du lämnar bistron kommer du alltid ha fått ny kunskap!
  • När man går på provning ska du alltid ha en ren mun från andra smaker: du ska inte ha borstat tänderna nyligen eller ha druckit kaffe. Du ska inte heller ha någon stark parfym på dig. Det är små detaljer som spelar stor roll i hur du upplever dofter och smaker när du provar vin.
  • Bilda alltid din egna uppfattning om vinet innan du diskuterar det! Helena berättar hur hon brukar rekommendera 5 tysta minuter, där man försöker sätta fingret på upplevelsen, syrorna,  och smakerna. Därefter kan man diskutera i grupp och få det att falla på plats, sin aha-upplevelse. Kanske påminner en smak om ett minne?

Vad har ni på gång?
– Utöver provningarna och “babbel om bubbel” som vi nu har väntelista på, närmar sig Alla Hjärtans Dag. Då får man ett välkomstbubbel med tilltugg, följt av en sittande provning med tre prestigeviner ackompanjerat av en tre-rätters. Sen avslutar man med kaffe och chokladpralin. Det blir en upplevelse man inte vill missa. Boka mellan klockan 13-17 på Alla Hjärtans Dag. 

Helena och Cecilia berättar också om hur de på söndagar kör deras bartömningar mellan 15-20. Under veckan drar man korken av många flaskor, och på söndagen säljer man ut dessa på glas för 95kr/st, oavsett vilket vin det är.

Varmt välkomna att boka bord eller provning på 073-440 37 06

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

3
dec

Julmarknad på Regionmuseet

3 december kl. 11.00 – 18.00 Välkommen till museets stämningsfulla julmarknad den första advent. Här kan du köpa fina julgåvor, dricka och äta gott, lyssna på julens sån...

17
dec

Julöppet i city med Anna och Elsa.

Julhandla och njut i Kristianstad City. Butiker håller öppet, vi har brända mandlar på Lilla Torg. Anna och Elsa kommer på besök och sprider magisk stämning i city mellan 12.00 – 14.00

09
dec

Julshow & Meet n greet med PawPatrol | Tomterace 2023

TOMTERACE & JULSHOW MED PAW PATROL DEN 9 DECEMBER! I samband med årets Tometrace i Kristianstad City så presenterar vi nu stolt inga mindre än Chase och Marshall ifrån den berömda hundpatrull...