Kaffeprovning hos Fredrik
Fredrik Alpstedt på Specialty Coffee Hos Fredrik brinner för kaffe och att dela med sig av sin kunskap till andra. Samtidigt hoppas Fredrik kunna öppna dörren till specialkaffets värld. En bra introduktion till specialkaffe är just kaffeprovningen, även kallat koppning, som Hos Fredrik håller i en gång i månaden.
Fredrik berättar hur man provar olika kaffen som finns i caféet utifrån olika aspekter – såsom rostning, toner, eftersmak, syra, sötma och balans.
Det första Fredrik gör är att bryta skorpan på skålarna man ska prova ur. På så sätt låter man kaffeflagorna sjunka till botten. Resterande lyfter man sedan ur, för att lämna en slät yta. Detta fungerar som en reningsprocess.
Med hjälp av en sked provar man sedan ur olika skålar av kaffen, fram och tillbaka. Det är viktigt att surpla i kaffet för att få in luft, på så sätt träder smakerna fram.
Fredrik förklarar hur, när man koppar, letar man efter olika saker. Man doftar på hela bönor, malda bönor och när man bryter skorpan. Kaffeskålarna numreras för att kunna jämföra dem utifrån kategorier, såsom eftersmak. Allt som allt brukar man gå igenom 5 olika kaffen.
Koppning är ett spännande sätt att ta reda på vad det är just du gillar med ditt kaffe, och varför. Koppningarna sker en gång i månaden, men det är också möjligt att boka privata koppningar för sällskap. Utöver koppning håller Fredrik i workshops, och du kan även hyra en barista till middagar eller fester. Läs mer här! https://specialtycoffee.se/pages/event
KOMMANDE KAFFEPROVNINGAR:
Boka här!
Onsdagen den 9 september kl 18.15
Onsdagen den 7 oktober kl 18.15
Onsdagen den 11 november kl 18.15
Onsdagen den 9 december kl 18.15